Pogostemon cablin
35,00 RON
-+

Numele Patchouli este de origine hindusă. Această plantă, originară din Malayesia are o lungă istorie a utilizării sale terapeutice în medicina tradiţională chineză, indiană, japoneză şi malayesiană ca stimulent, tonic, antiseptic şi febrifug. Uleiul de patchouli este un ulei afrodiziac cu aromă puternică de ierburi și lemn. Manifestă efect benefic asupra sistemului nervos, calmează, creînd o atmosferă de pace și dragoste, Posedă actiune antiseptică, antiinflamatorie și astringentă fapt ce îl face foarte prețios în cosmetică asociat cu un ulei de bază sau la ocremă. Paciuli reduce pofta de mîncare, fiind binevenit persoanelor care doresc să slăbească. In plus, el previne retenția lichidului în organism.
În epoca victoriană, atunci când se transportau pe mare din India frumoasele șaluri din cașmir, frunzele de patchouli se așezau între ele pentru a le feri de molii. Săculeții umpluţi cu frunze de patchouli sunt foarte populari pentru a parfuma lenjeria și aşternuturile de pat.
Datorita mirosului sau distinct şi tenace, el este foarte căutat de parfumeri, fiind un bun fixător în parfumurile de tip oriental. El a fost în mare vogă în perioada "Flower Power" din anii 1960, alături de santal şi iasomie.

Utilizare pentru trup şi suflet: patchouli este un ulei stimulant, întăritor, astringent. Proprietăţile sale tonice şi astringente sunt utile în tratamentul diareei. În aceste cazuri se face masaj abdominal.
Acest ulei are un pronunţat efect antidepresiv asupra sistemului nervos, în stări de stres şi anxietate, dar este util numai persoanelor care îi agreează mirosul. Se foloseşte în candelă sau baie. Pentru proprietăţile astringente şi antiseptice este indicat a se folosi în tratamentul acneii şi al tenului gras. De asemenea este util în tratamentele de prevenire a îmbătrânirii pielii şi a apariţiei ridurilor. Patchouli poate fi util persoanelor care se simt lipsite de energie, traversează o perioada în care sunt cuprinse de letargie şi constată că au probleme de concentrare. Uleiul de patchouli vă va încărcă cu căldură şi energie, ceea ce va stimula concentrarea atenţiei atunci când se impune acest lucru şi vă va face să vă simţiţi mai "cu picioarele pe pământ".

Aromă: intensă, pătrunzătoare, orientală, nocturnă, misterioasă, intimă, de pământ, exotică, amăruie, de fum, răşinoasă, astringentă, lemnoasă, balsamică, în acelaşi timp dulce şi picantă, cu o notă de frunze putrede, lemn crud şi iarbă verde; aromă complexă, posedă o a patra nuanţă suplimentară – nota de căldură.

Metoda de obţinere: prin distilarea cu aburi a frunzelor uscate şi fermentate de patchouli – Pogostemon patchoulу.

Indicaţii: gripă, afecţiuni respiratorii acute, herpes, răni şi excoriaţii greu vindecabile, arsuri, oboseală mentală şi fizică, eczemă, acnee, înţepături de insecte. Remediu ideal pentru îngrijirea pielii lipsite de vlagă, uscate, în proces de îmbătrânire şi cu pori mari. Se recomandă pentru părul gras şi pentru eliminarea mătreţii.